#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Authors: Michal Vrablík
Published in: AtheroRev 2020; 5(3): 141
Category: Editorial

Vážení a milí přátelé,

v nenormálním čase vám přinášíme aspoň malý kus „normálnosti“ – pravidelné 3. číslo letošního již 5. ročníku vašeho oblíbeného časopisu AtheroReview. A nebojte se, z jeho stránek se na vás nebudou valit informace o infekci COVID-19 z všech možných úhlů pohledu – vlastně je toto úplně první a současně i poslední zmínka o něm v celém tomto čísle časopisu. Věříme, že vás to snad nezklame...

A o čem se v tomto aktuálním a zároveň posledním letošním čísle AtheroReview dočtete? Tradičně se budeme se věnovat především „našim“ tématům. Prostor dostane genetika, jíž se věnuje zpracování mezinárodního konsenzu k postavení, indikacím a praktickým implikacím genetického vyšetřování u pacientů s poruchami metabolizmu plazmatických lipidů. Připomeneme principy metodicky zajímavého konceptu mendeliánských randomizačních studií (a to nejen proto, že nesou jméno zakladatele genetiky a našeho krajana). Vrátíme se k epidemiologickým datům a připomeneme neradostnou skutečnost, že v dosahování kontroly rizikových faktorů nejsme, bohužel, zásadně úspěšnější než v minulosti. Čeká na vás i aktuální souhrn informací o hypetriglyceridemii  shrnující její význam i rizika s ní spojená. Téma biomarkerů kardiovaskulárního rizika rozšíří navazující téma slovenských kolegů. Vrátíme se opět k diabetikům, kteří nadále představují skupinu, jíž z hlediska kardiovaskulární prevence můžeme hodně nabídnout. Nepřijdete ani o oblíbené rubriky rozebírající poslední data z klinického hodnocení a také „společenské“ části rekapitulující proběhlé odborné akce. V rámci posledně jmenované kategorie můžeme slíbit výjimečný příspěvek ke krásným narozeninám jednoho ze zakladatelů České společnosti pro atero­sklerózu. V aktuálním čísle AtheroReview najdete i souhrn zajímavých studií a článků z literatury, který pro vás připravili naši tradiční spolupracovníci.

Jsem rád, že vám můžeme předložit poslední letošní sešit v obvyklém čase a uzavřít naše setkávání se na stránkách časopisu AtheroReview v komplikovaném a ne normálním roce 2020 číslem, které vypadá docela normálně, což je jistě vítaná změna.

Těším se na viděnou alespoň virtuálně na akcích, které pro vás s kolegy s České společnosti pro aterosklerózu ještě chystáme do konce roku. A tajně doufám, že Nové trendy v prevenci aterosklerózy, které tradičně chystají kolegové ze Slovenské asociace aterosklerózy na únor 2021, už zažijeme v „běžném režimu“.

Přeji vám tedy všem příjemné čtení, pevné nervy, a hlavně stálé zdraví!

Váš Michal Vrablík


Labels
Angiology Diabetology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#