#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: AtheroRev 2024; 9(1): 3
Kategorie: Editorial

Vážení a milí,

chvilku jsem váhal, zdali začít nyní obvyklým genderově vyváženým oslovením akcentujícím rozdíly mezi pohlavími, ale nakonec jsem se rozhodl i v souladu s mluvnicí naší mateřštiny pro oslovení kratší a určitě také stejně výstižné – všech čtenářů Atheroreview si totiž vážíme a jsou nám všem, kdo se na přípravě časopisu podílíme, velmi milí.

Připravili jsme letošní první číslo časopisu s mírným zpožděním, ale věřím, že ani tentokrát nezklameme a přinášíme zajímavé pohledy na témata nová i běžnější. Už jsme zajásali nad tím, že se PCSK9-inhibitory dostanou do široké ambulantní praxe a připravili přehled o nich s ohledem na opravdu praktické aspekty použití. Ale co čert (nebo někdo jiný?) nechtěl, od 1. dubna se situace rozhodnutím shůry vrátila do starých kolejí a alirokumab i evolokumab se vrátily zpět do center. Přesto článek o PCSK9-inhibitorech uveřejňujeme i s nadějí, že právě probíhajícím správním řízením se tato léčiva skutečně podaří dostat tam, kam podle nás již dlouhou dobu patří, tedy do rukou ambulantních pracovišť, a především k potřebným pacientům. A moc rádi v této souvislosti uveřejňujeme první přehled o zkušenostech s inklisiranem na Slovensku.

Zvláště mne těší, že se podařilo připravit souhrn dalšího dokumentu evropských kolegů, který navazuje na v roce 2022 publikovaný konsenzus o lipoproteinu(a) a rozpracovává odpovědi na nejčastější otázky k tomuto tématu.

Prof. Jan PIťha se nebál zpracovat zamyšlení nad běžnou klinickou situací pacienta středního věku s hypercholesterolemií a vysokým cévním rizikem, který ale nechce zahájit terapii statinem. Můžete srovnat, jak se s takovými (bohužel běžnými) pacienty vyrovnáváte sami a zdali se nám podařilo Vás aspoň v něčem inspirovat. Pěkně se k němu hodí tematika zpracovaná paní doc. Ľ. Fábryovou sledující výhody a případná úskalí léčby bempedoovou kyselinou, s níž i u nás začínáme získávat větší zkušenosti.

Samozřejmě nechybí tradiční a oblíbené rubriky i něco navíc…, ale to již nechme jako překvapení pro pilného čtenáře.

 V každém případě přeji hezké jarní dny a spolu s kolektivem autorů, redakční rady i redakce časopisu Atheroreview hodně radosti při čtení letošního prvního čísla Ahteroreview.

Michal Vrablík, Praha duben 2024


Štítky
Angiologie Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#